Het huis van Mordechai Gebirtig

001

Plaquette voor Mordechai Gebirtig op de gevel van zijn voormalige woonhuis in de Berka Joselewiczastraat 5 (bron: Wikipedia)

In 2004 maakte ik met mijn man een reisje naar Polen op zoek naar sporen van verdwenen joods leven. We gingen toen ook op zoek naar het huis van de Jiddisje dichter en componist Mordechai Gebirtig in Krakau. Veel van zijn liedjes worden nog altijd gezongen en gespeeld. We vonden de straat en het huisnummer, maar betwijfelden of Gebirtig hier werkelijk gewoond had. Onlangs vond ik op Facebook een YouTube-filmpje (‘Socalled Docs 1’), een jaar of tien geleden gemaakt door de Canadese filmer, musicus, goochelaar en nog veel  meer Joshua Dolgin, waarin de oude Jiddisje zanger Arkady Gendler samen met de jongere zangers Michael Alpert, Daniel Kahn en Kurt Bjorling een bezoek brengt aan het huis en de binnenplaats van Gebirtig. Een heel ander huis dan wij indertijd bezochten. Volgens een bordje aan de muur is dít het echte huis. Bij dezen dus. Gendler begint spontaan een van Gebirtigs liedjes te zingen als hij binnenkomt. UIt de graffiti op de doorgang naar de binnenplaats blijkt trouwens dat ook Krakau niet vrij is van antisemitisme.

 

1 ping

  1. […] Aan de rand van deze buurt heeft ook Mordechai Gebirtig gewoond en gewerkt als timmerman – en als dichter en componist natuurlijk. In het joodse museum, gevestigd in de eveneens mooi gerestaureerde Oude Synagoge, staat zijn adres vermeld. We lopen door de Starowiślnastraat, maar op het aangegeven nummer is geen timmermanswerkplaats meer te zien. En misschien is dit huis wel van na de oorlog.* […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.