Over mij

Mijn hoofdberoep is het vertalen van Hebreeuwse literatuur in het Nederlands. Af en toe vertaal ik ook Jiddisje literatuur. De Hebreeuwse vertalingen zijn in boekvorm verschenen; uit het Jiddisj heb ik vooral korte verhalen vertaald, die deels in boekvorm zijn verschenen en deels in Grine medine, het literaire tijdschrift over Jiddisje literatuur en cultuur, waarvan ik redacteur en eindredacteur ben. Op de pagina Vertalingen zie je een overzicht van alle vertalingen die ik heb gemaakt, tussen 1985 en nu.

Daarnaast schrijf ik recensies en interviews over Hebreeuwse en Jiddisje literatuur en andere boeken met een joods thema. De meeste daarvan zijn verschenen in NRC Handelsblad en eerder ook in het Nieuw Israelietisch Weekblad. Je kunt die artikelen vinden als je klikt op de pagina Artikelen, waar alles wat ik heb geschreven, over alle onderwerpen, in chronologische volgorde bijeen staat, maar het is handiger om te klikken op een toepasselijke categorie, zoals JodendomLiteratuurInterviews of Recensies.

Verder schrijf ik over maatschappelijke en historische onderwerpen, vaak met een joods thema, maar niet altijd. Die artikelen zijn onder meer verschenen in NRC Handelsblad, het Historisch Nieuwsblad, het Nieuw Israelietisch Weekblad en Grine medine. 

Veel van mijn tijd heb ik de afgelopen jaren besteed aan het schrijven van een proefschrift over de Koerant, voor zover bekend de oudste Jiddisje krant ter wereld, die aan het eind van de zeventiende eeuw in Amsterdam verscheen en de Asjkenazische joden in Nederland van nieuws voorzag. Op 27 juni 2014 ben ik aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd op dit proefschrift, Arranging Reality. The Editing Mechanisms of the World’s First Yiddish Newspaper, the Kurant (Amsterdam, 1686-1687). In de proefschriftenbank van de UvA kun je het in digitale vorm lezen. Klik daarvoor op deze link. Ook heb ik over het onderwerp een aantal artikelen geschreven, die je kunt vinden onder Onderzoek, en natuurlijk ook  onder Jodendom.

Teeven-006uitsnedeTer compensatie van al dat geschrijf en gelees loop ik hard. Maar ook daarover schrijf ik dan weer. Tot 2014 was ik redacteur van Le Champion, maandblad over fietsen, hardlopen en wandelen (dat in 2013 Moving People ging heten en sinds 2015 nogmaals hernoemd is, tot Le Champion Magazine). Ik schreef daarin over mijn eigen hardloopbelevenissen en interviewde mensen die iets interessants te melden hadden over hardlopen of daaraan verwante zaken. Mijn bijdragen aan Moving People en Le Champion vind je in de categorie HardlopenSport overig en/of Interviews en Columns. In de categorie Hardlopen staan ook artikelen die oorspronkelijk op de website van mijn hardloopvereniging ZOEV verschenen. Ook vind je in deze categorie blogteksten, waarvan sommige tevens verschenen zijn op de site van Dutch Road Runners. Alle blogteksten staan bijeen onder Weblog, en het is mijn bedoeling om er met enige regelmaat een nieuwe blogtekst aan toe te voegen.

Ben je benieuwd waar ik op school heb gezeten en wat ik verder heb gepresteerd in het leven, bekijk dan mijn CV.

Wil je weten wat mij drijft als vertaler, lees dan het interview van Orli Austin en Hanneke Marttin met mij ter gelegenheid van de toekenning van de Vertaalprijs van het Fonds voor de Letteren in 2007. Of lees het interview uit 2013 op Boekenbijlage.nl, en de interviews in NRC Handelsblad, het NIW en het Cultuurbericht van het Prins Bernhard Cultuurfonds die verschenen zijn ter gelegenheid van de toekenning van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2014. Zie ook het dankwoord dat ik uitsprak na de uitreiking, met onderaan een filmportret.

En natuurlijk leer je mij ook kennen door het lezen van mijn artikelen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: