Broertje dood

 

In het voorjaar van 1983 ging mijn zoon Joram, net drie geworden, naar een peuteropvang in de Watergraafsmeer. Daar ontmoette hij Jan Groenteman, bijna drie. In en om de zandbak ontwikkelde zich tussen de twee jongetjes een hechte vriendschap, die voortduurt tot de dag van vandaag. Jans oudere broer Piet had ook op de peuteropvang gezeten, maar zat inmiddels op de kleuterschool. Tegen de tijd dat Joram en Jan naar de kleuterschool gingen, kreeg Jan nog een broertje, Kees. Joram en Jan zaten tot de middelbare school bij elkaar op school, maar niet altijd in dezelfde klas. Hun vriendschap leed daar niet onder. Dat kwam ook doordat ze samen voetbalden. Piet voetbalde bij dezelfde club, en zo raakte Joram ook bevriend met Piet. Al was Piet natuurlijk twee jaar ouder, wat op die leeftijd een enorm verschil is. Op een dag kwam Joram thuis met de mededeling dat Piet leukemie had. Hij was met zijn vader naar de huisarts gegaan omdat hij zo moe was, was meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis en nog dezelfde dag was de diagnose gesteld. Hij kon beter worden, maar hij kon ook doodgaan. Na twee jaar van hoop en vrees werd duidelijk dat Piet het niet ging redden. Op 2 oktober 1993 overleed Piet, vijftien jaar oud.

Broertje doodJan, inmiddels pianist/componist/singer/songwriter, is de confrontatie met de dood van zijn broer lang uit de weg gegaan, maar vorig jaar maakte hij er samen met zijn vrouw, actrice Kiki Jaski – ‘Groenteman & Vrouw’ – een prachtige muziektheatervoorstelling over, Broertje dood, waar je soms om moet huilen – ik tenminste – maar ook om moet lachen, maar die vooral bewondering wekt voor de manier waarop Jan en Kiki iets invoelbaar maken waar je eigenlijk liever niet aan wilt denken.

Broertje dood van Groenteman & Vrouw is het tweede project in de programmareeks Oostblok Open, voorstellingen die niet in de zaal worden gespeeld maar op spannende, mooie of betekenisvolle locaties in Amsterdam Oost.

De voorstelling is in februari gespeeld in het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover aan de rand van Begraafplaats De Nieuwe Ooster. Van 12 t/m 15 mei en van 26 t/m 29 mei is hij nogmaals te zien. Meer informatie en kaarten kun je hier krijgen. Het filmpje is van oost-online.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.