Samen kom je verder

Als ik op zondagochtend over de Kruislaan naar de Ringdijk fiets, lijkt het wel of de hele buurt aan het hardlopen is geslagen. Snelle, langbenige jongens, rood aangelopen buurvrouwen die samen aan hun conditie werken, studentes met wapperende paardenstaarten, voorovergebogen oudere heren in bedaagd tempo.

Ik denk terug aan mijn eigen evolutie tot hardloper. De enige keer dat ik op de basisschool meedeed aan een hardloopwedstrijdje op het schoolplein, struikelde ik over mijn eigen benen en liep ik dagenlang met twee enorme schaafwonden boven en onder mijn rechteroog. Op de middelbare school zocht ik naar uitvluchten om te ontkomen aan de gevreesde twee rondjes om het voetbalveld tijdens de gymles. Pas toen ik de veertig gepasseerd was, ging ik serieus aan mijn conditie werken. In de sportschool. En toen ik een beetje genoeg kreeg van de loopband, besloot ik eindelijk de stap naar buiten te wagen. Ik volgde een beginnerscursus en trainde twee keer per week in het Amsterdamse Bos. Ik kocht een paar degelijke hardloopschoenen, maar verder probeerde ik er zo min mogelijk als een echte hardloper uit te zien. Ze mochten eens denken dat ik ambities had…

Na een tijdje stapte ik over naar de club die later ZOEV zou gaan heten, Zeeburg, Oost en Verder. En daar werd ik zowaar wél ambitieus. Ik deed mee aan de allereerste Nescioloop en al snel volgden de Dam tot Damloop, de halve marathon en andere evenementen binnen en buiten Amsterdam. Tegelijkertijd merkte ik hoe gezellig het kan zijn om samen met anderen gewoon een stukje te lopen, op zondagochtend of op een doordeweekse avond. En behalve zomaar lopen kun je je bij ZOEV ook voorbereiden op de Dam tot Damloop, of op de marathon, en er zijn cursussen voor wie het nog moet leren. Zo kun je je eigen pakket samenstellen, op je eigen niveau. We hebben geen atletiekbaan. Dat hoeft ook niet. Voor baanatletiek kun je al bijna negentig jaar terecht bij buurtgenoot AV ’23.

Veel mensen lopen liever alleen. Zelf vind ik het ook heerlijk om een paar uur lang in mijn eentje te lopen. Gewoon in de buurt, of, als ik tijd heb, door het Amsterdamse Bos, of in de duinen. Maar samenlopen, onder leiding van een deskundige trainer, is ook stimulerend. Samen kom je verder, letterlijk en figuurlijk. En daarom fiets ik dus op zondagochtend over de Kruislaan en de Ringdijk, op weg naar Jeugdland, de uitvalsbasis van ZOEV, om samen een stuk te gaan lopen, door Zeeburg, Oost en verder… En bent u een van die vele hardlopers die ik onderweg tegenkom, kom dan gerust eens een kijkje bij ons nemen.

Oorspronkelijk namens ZOEV gepubliceerd op website Méér-Online in juni 2011

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.