Run2Day-team eerste winnaar Joop van Hinteschaal. Hij maakte de businessloop groot

Het winnende team van de Dam tot Dam-businessloop kreeg vorig jaar voor het eerst de Joop van Hinteschaal uitgereikt. De schaal is ingesteld ter nagedachtenis aan de vorig jaar overleden Joop van Hinte, de drijvende kracht achter de succesvolle bedrijvenloop en het vipdorp in Zaandam. Eerste winnaar was het team van Run2Day. Toploper Herman Leeman: “Het was hartstikke leuk om die schaal te krijgen.”

De businessloop van de Dam tot Damloop is de grootste in zijn soort. Ter wereld. Dat is voor een groot deel de verdienste van Joop van Hinte en zijn partner Nia Vriend. Vanaf 1989 strijden medewerkers van bedrijven tegen elkaar in de businessloop. Na afloop krijgen ze een warm onthaal door hun werkgever. Aanvankelijk vond dat in een discotheek plaats, toen in sporthal De Vang en vervolgens in het vipdorp, dat inmiddels is uitgegroeid tot een enorm complex van bedrijvententen, waar tijdens de borrel druk genetwerkt wordt.

Trofee

Reclameman Joop van Hinte wilde als eenvoudig lid van Le Champion initiatiefnemer Cees Lansbergen wel helpen met het opzetten van een businessloop en alles wat daarbij kwam kijken. Hij pakte het zo professioneel aan dat hij er met Nia Vriend het muziek- en organisatiebureau Scala voor oprichtte. Dit bureau zorgt voor de tenten en alle gewenste voorzieningen in het vipdorp, maar verzorgt inmiddels ook de muziek langs het parcours. Als lid van het organisatiecomité opperde Van Hinte voor de jubileumeditie in 2009 het idee voor de Dam tot Dam by night. Hoewel hij toen al aan darmkanker leed, heeft hij nog actief meegewerkt aan de loop van 2009. Maar de ziekte bleek onoverwinnelijk. Op 19 februari 2010 overleed Joop van Hinte, 72 jaar oud.

Vanwege Van Hintes grote verdiensten voor de Dam tot Damloop in het algemeen, maar in het bijzonder voor de businessloop riep Le Champion een trofee in het leven die zou worden uitgereikt aan het winnende businessteam, de Joop van Hinteschaal. Het team van hardloopwinkelketen Run2Day mocht in september 2010 de schaal voor het eerst in ontvangst nemen. “Het was hartstikke leuk om die schaal te krijgen,” zegt Herman Leeman (41), lid van het winnende team, “dat gaf zeker een meerwaarde. Van Hintes vrouw was bij de uitreiking, en we kregen precies te horen wie Van Hinte was en waarom die schaal naar hem was genoemd. De schaal hebben we later tentoongesteld in de winkel, en we hebben foto’s van de uitreiking op de website gezet.”

Gezamenlijk

Het Run2Day-team deed in 2009 voor het eerst mee aan de Dam tot Damloop en eindigde toen op de tweede plaats. “Sales Director Klaas Koster had mij gevraagd om lopers te zoeken die bij de verschillende filialen werkten”, vertelt Leeman, die zelf verkoper is bij Run2Day in Amsterdam. “Dat heb ik gedaan, onder meer in overleg met de bedrijfsleider van het filiaal Utrecht. Ik heb een aantal jongens bij elkaar gezocht die de afstand binnen een uur zouden kunnen lopen. We wilden goed voor de dag komen. Dat we de eerste keer tweede werden, was zeker geen teleurstelling. We waren daar juist heel tevreden mee.” Maar de tweede keer ging het nog beter en werden ze eerste, niet in de laatste plaats door toedoen van Leeman zelf, die met 55.03 de allersnelste businessloper was. Leeman: “Dat had ik niet verwacht. Ik ben ten slotte al 41, de anderen zijn jongens van in de dertig. Pas in Zaandam kwam ik los, en toen ging het snel.”

Het team loopt alleen de Dam tot Damloop gezamenlijk. Ze trainen daar niet speciaal voor: “Alle jongens lopen wedstrijden en trainen al voor zichzelf, dus gezamenlijke training is niet nodig. We hebben ook geen bepaalde strategie. Je hebt de vorm van de dag, en iedereen probeert gewoon zo goed mogelijk te lopen.”

Geen vrouwenteam

Opvallend is dat Run2Day geen vrouwenteam op de been heeft weten te brengen: “Er doen wel vrouwen als recreant mee,” zegt Leeman, “maar wedstrijdloopsters zijn moeilijk te vinden. Misschien komt dat nog.” Een herenteam zal er dit jaar wel weer komen, denkt hij, maar hij zal daar geen deel meer van uitmaken. “Ik ga weer voor mezelf lopen. Ik ben best snel en daarom word ik uitgenodigd voor allerlei wedstrijden. Dat valt moeilijk te combineren.” Toch denkt Leeman met veel voldoening terug aan zijn deelname: “De Dam tot Damloop is een bijzondere loop. Hij is wel heel groot geworden, maar er is een strakke organisatie, alles loopt goed. Iedereen geniet ervan. Dat doet je plezier. Het is gewoon leuk. Het is ook een grote impuls voor mensen die anders niet zouden lopen.”

Het winnende team van Run2Day

Herman Leeman                                     55.03

Emiel Pietersen                                      55.42

Jeroen Zeinstra                                       56.48

Marc Boes                                              57.03

Vladimir Lopes Cardozo                         58.07

Ruud van Hilst                                               (1.15.54)

Totaaluitslag                                      4.42.43

Alleen de eerste vijf lopers tellen mee bij het bepalen van de gezamenlijke eindtijd

Gepubliceerd in Le Champion juni 2011

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.