Probeer eens een loopje

Afgelopen weekend heb ik de Dam tot Damloop gelopen. ZOEV liep dit jaar voor Malaika Kids Nederland, een organisatie die Tanzaniaanse weeskinderen helpt met het opbouwen van een beter bestaan. Het was de vierde keer dat ik meedeed, en ondanks de regen heb ik heerlijk gelopen. Het blijft een bijzonder gebeuren, die Dam tot Damloop. Zet mij op Koninginnedag in de Kalverstraat, of zelfs op de Bredeweg, en ik ga hyperventileren. Maar met 40.000 mensen van Amsterdam naar Zaandam lopen over een – op de IJtunnel na – niet bepaald spectaculair parcours vind ik wél leuk. Hoe dat precies komt? Misschien omdat je ondanks de massaliteit toch allemaal je eigen race loopt. Voor de buitenwereld lijk je onderdeel van een kudde, maar voor je eigen gevoel blijf je een individu. En het feit dat je met zoveel individuen uiteindelijk op weg bent naar hetzelfde doel, dát schept dan weer een band.

Dat neemt niet weg dat ik ook erg kan genieten van kleinschalige loopjes, zoals ZOEV & Jerry’s Zomerloop, die we op 28 augustus zelf hadden georganiseerd in het Oostelijk Havengebied. 48 deelnemers, maar wel uit alle windstreken: Groningen, Utrecht, Leiden… De niet-Amsterdammers gingen er vervolgens met bijna al onze bekers vandoor, maar het grappige was dat een middelmatige loper als ik de tweede vrouw op de vijf kilometer werd! Oké, dat zegt meer over het deelnemersveld dan over mijn capaciteiten, maar ik sleepte toch maar mooi een prijs in de wacht, een cadeaubon van Run-Inn, waarvan ik inmiddels een hardlooprokje heb gekocht.

De meeste hardlopers die je op straat tegenkomt, lopen voor zichzelf en doen zelden mee aan een georganiseerde loop. Te massaal, te hoog gegrepen, te duur. Anderen lopen, vaak zonder veel training, uitsluitend de Dam tot Damloop, en zijn daar dan zo uitgeput van dat ze de rest van het jaar niets uitvoeren. Natuurlijk moet iedereen doen waar hij of zij zin in heeft, maar ik zou toch zeggen: probeer af en toe eens een bescheiden loopje, er wordt haast elke dag wel ergens iets georganiseerd. Op www.dutchrunners.nl en op www.inschrijven.nl vind je bijna alle loopevenementen in het hele land. Dan kun je zelf kiezen hoe massaal je het wilt hebben en welke afstand je wilt lopen, en dan hoeft het ook helemaal niet duur te zijn. Op die manier prikkel je jezelf om iets verder te gaan dan telkens hetzelfde rondje, en wie weet win je dan tot je eigen verbazing ook opeens de tweede prijs. Of de eerste natuurlijk!

Oorspronkelijk namens ZOEV gepubliceerd op website Méér-Online in september 2011

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.