Kader Abdolah lost het startschot. Weinig schrijvers bij de Letterenloop

Veel schrijvers lopen hard en veel hardlopers schrijven. De Letterenloop in Haarlem en Bloemendaal biedt een synthese. Maar na drie jaar valt het letterengehalte nogal tegen. Wat rest, is een gezellige loop langs een fraai parcours.

Als ik aankom bij de IJsbaan in Haarlem, is de Family Run al achter de rug, net als het kinderprogramma met Dikkie Dik en Geronimo Stilton. Inmiddels staat Kader Abdolah, schrijver van het Boekenweekgeschenk 2011, in trainingspak klaar om de vijfkilometerloop weg te schieten. De woorden die hij spreekt, zijn helaas onverstaanbaar. Na zijn startschot heb ik nog een uur voordat de tienkilometerloop begint, dus ik blijf, met hooguit vijf anderen, staan luisteren naar het vraaggesprek op het podium met – alweer – Kader Abdolah en kinderboekenschrijfster Anke Kranendonk. Ze geven voor de hand liggende antwoorden op voor de hand liggende vragen over de relatie tussen hardlopen en schrijven. Al te lang kan het niet duren, want de eerste vijfkilometerlopers komen alweer binnen en Kader Abdolah moet zo meteen zelf lopen. Ik ga me ook maar eens omkleden. Op weg naar de kleedkamer loop ik langs een paar boekenstalletjes, maar verder valt het letterengehalte nogal tegen.

Sporthater

Het begon veelbelovend, in 2008. Psychiater, hardloper én schrijver Bram Bakker bedacht samen met Inge Happé van Boekhandel Bloemendaal het idee voor een ‘letteren-gerelateerd evenement’ in de omgeving. Ze wisten prominente schrijvers en anderen uit het boekenvak en de sportwereld voor het idee te winnen en ook de gemeentes Haarlem en Bloemendaal waren enthousiast. Een goed doel was er ook, de stichting Sport4Schools, die sportopvang verzorgt voor scholieren in een township in Kaapstad. De eerste editie werd geopend door sporthater Midas Dekkers en cabaretière Brigitte Kaandorp op een Solex. Prominente lopers waren onder meer Abdelkader Benali, Gerbrand Bakker, Jessica Durlacher en Paul Witteman. De volgende editie werd geopend door Dominee Gremdaat en Jan Siebelink, terwijl vorig jaar Emile Ratelband een prominente rol speelde. Dit jaar laten de BN’ers het nogal afweten. De voor schrijvers gereserveerde startnummers met groene stip zijn dun gezaaid en de aanwezige lopers en toeschouwers geven weinig blijk van literaire belangstelling.

Boekenpakket

Ik sta inmiddels met ruim achthonderd anderen klaar voor de start van de tien kilometer. Het startschot wordt gelost door oud-politiecommissaris Joop van Riessen, tevens schrijver van politieromans. En dan begint een mooie, maar nauwelijks letteren-gerelateerde loop door de lommerrijke dreven van Bloemendaal, een fikse klim naar het Kopje, af en toe uitwijken voor een villabewoner die de heg knipt of voor de stekker van een grasmaaimachine. Hier en daar wordt muziek gemaakt. Het is lekker weer, het gaat er gemoedelijk aan toe en er is ruimte voor iedereen. Ik loop dan ook met een voldaan gevoel de ijsbaan weer op voor de laatste meters. Na de finish krijgen we een fraaie medaille van Joost Swarte. En een tas met boekenkrantjes en kortingbonnen van sponsors. De winnaars krijgen onder meer een boekenpakket en een beker. Snelste schrijvers zijn romanauteur Abdelkader Benali (36.51) en hardloopschrijfster Barbara Kerkhof (44.38). Kader Abdolah finisht in 49.52.

De Letterenloop vindt elke eerste zondag van juni plaats. Start en finish op de IJsbaan in Haarlem. Familyrun 1 km, individuele en bedrijvenloop 5 en 10 km. www.letterenloop.nl.

Gepubliceerd in Le Champion juli/augustus 2011

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.