Mijn school gesloopt voor een brug!

Twee weken geleden reed ik nog langs mijn oude lagere school, de Mr. G.A.E.B. Meijerschool in de Utrechtse wijk Oog in Al. Ik wist dat hij binnenkort gesloopt zou worden en bedacht dat ik er eigenlijk een foto van zou moeten maken. Maar ja, we hadden haast, dus we reden door. Een paar dagen later zag ik bijgaande foto op de FacebookpaMrGAEBMeijerschoolgina van mijn zusje. Het was zover! De bijbehorende kleuterschool De Specht is al jaren geleden gesloopt, het ziekenhuis waar ik geboren ben bestaat niet meer, welke tastbare herinneringen van mijn vroege jeugd blijven er eigenlijk nog overeind?

De reden van de sloop van de school is de bouw van een fietsersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal, om Oog in Al met de wijk Leidsche Rijn te verbinden. En daar las ik vanavond een tweet over van mijn broer, waarin een artikel van het adviesbureau Leven op Daken werd aangehaald. Op de website van Leven op Daken vond ik nog een uitgebreider artikel over de totstandkoming van de brug.

Er is lang vergaderd over het ontwerp van de brug. Een comfortabele fietsersbrug heeft een lange aanloop nodig om te voorkomen dat de helling te steil wordt, en het was moeilijk om daarvoor ruimte te vinden in de dichtbebouwde woonomgeving waar de brug moet komen. Maar het ei van Columbus is gevonden: er is al een nieuwe school gebouwd, die deze maand officieel werd geopend, en de oprit van de brug komt over het dak van de school te lopen!

DafneSchippersbrugDe brug wordt genoemd naar de atlete Dafne Schippers, die hem eind dit jaar zal openen. De naamgeving getuigt van groot vertrouwen. Weliswaar bevat de naam  Dafne Schippers veel symboliek: Dafne komt zelf uit Oog in Al en zat in Leidsche Rijn op school. Bovendien refereert haar achternaam aan de schippers die er regelmatig onderdoor gaan varen. Maar als Dafne straks niet met het vereiste aantal gouden medailles terugkomt uit Rio, zal men zich in Utrecht misschien toch even achter de oren krabben.

Nou ja, dat zien we dan wel weer. Gelukkig blijft de school wel een Montessorischool, zij het niet meer genoemd naar de in mijn tijd al vergeten plaatselijke notabele Mr. G.A.E.B. Meijer. Hij heet tegenwoordig gewoon Montessorischool Oog in Al.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.