Even stilstaan voor de reeën. Trailrunningtours over de Veluwezoom

Trailrunning wordt populair. Maar hoe word je een goede trailrunner? Jan Strijker, looptrainer en onder meer organisator van de Veluwezoomtrail, organiseert twee keer per maand een trailrunningtour over de Veluwezoom om hardlopers in aanraking te brengen met deze tak van sport.

“Ik vind trailrunnen zelf geweldig”, zegt Jan Strijker. “Daar wil ik anderen ook graag kennis mee laten maken. Ik ben een paar jaar geleden begonnen met het lopen van bergmarathons en ultralopen in de Alpen en dacht toen: zoiets moet in Nederland ook kunnen. Dankzij de medewerking van Natuurmonumenten is daar de Veluwezoomtrail uit voortgekomen, over een afstand van 53 km, en sinds dit jaar ook 27.”

Zandverstuiving

Jan Strijker is niet alleen loper, maar ook trainer én kenner van de Veluwezoom, het natuurgebied ten noordoosten van Arnhem, waarvan de Posbank de bekendste trekpleister is. Daarom organiseert hij sinds het begin van dit jaar op vrijdagmiddag en zondagochtend trailrunningtours van rond de twintig kilometer door dit gebied. “De nadruk ligt op het lopen,” zegt Strijker, “maar ik laat ook de mooie plekjes zien. Komen we bijvoorbeeld bij een zandverstuiving of zien we herten of reeën voorbijgaan, dan staan we daar even stil. Verder vertel ik iets over de techniek van het beklimmen en afdalen van heuvels. Er zitten wat steile hellingen in de route, die moeten uitdagingen vormen, geen bedreigingen.”

Pittig tempo

De gemiddelde snelheid ligt – inclusief stilstaan – rond de tien kilometer per uur. Best een pittig tempo dus. Strijker: “Het moet wel interessant zijn voor enigszins ervaren lopers, mensen die al trails hebben gelopen of ertegenaan zitten. Het is echt bedoeld als training. Daarom wil ik ook niet iedereen mee hebben. Als er veel belangstelling komt van beginners, splits ik de groep misschien op in twee niveaus, dan kunnen minder geoefende lopers ook meedoen.”

Strijker heeft tot eind mei nog vijf trainingen gepland, voor maximaal vijftien deelnemers. “Ze komen uit allerlei delen van het land. Hoeveel mensen er uiteindelijk meegaan, hangt vooral van de weersomstandigheden af. Soms zitten we vol, maar begin februari begon het op vrijdagochtend te sneeuwen en moesten veel mensen op het laatst afzeggen. Als er de komende tijd voldoende belangstelling is, ga ik er in het volgende seizoen mee door.”

Er zijn nog trailrunningtours op 2 maart, 18 maart, 15 april, 4 mei, 20 mei. Verzamelen op de parkeerplaats bij Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden.

De tours beginnen op vrijdag om 15.00 uur en op zondag om 09.00 uur; ze duren ruim twee uur. Kosten € 12,50; voor leden van Natuurmonumenten € 10,–.

Vooraf aanmelden bij Jan Strijker, liefst per mail of sms: info@janstrijker.nl of 06-21603322.

Meer informatie op www.janstrijker.nl.

Gepubliceerd in Le Champion maart 2012

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.