Door de Donkere Duinen. Trailrunning in Den Helder

Wat mountainbiken is voor het fietsen, begint trailrunning te worden voor het hardlopen. Geen asfalt, maar zand of modder. Geen huizen of auto’s om je heen, maar bomen. Op 29 januari is de eerste Lijfstijl Centrum Trail Xperience in Den Helder.

Trailrunning wordt veel gedaan in landen met een min of meer woeste natuur. Maar ook in Nederland is het in opkomst. Naast ultralopen, zoals Limburgs Zwaarste en de Veluwezoomtrail, komen er de laatste tijd steeds meer kortere trailruns, die ook voor ‘gewone’ lopers te doen zijn. Zo vond vorig jaar voor het eerst de succesvolle Salomon Koning van Spanje Trail plaats, in het Limburgse Gulpen. Op 6 mei volgt de tweede editie. Nu doet de Limburgse of Gelderse natuur nog wel enigszins buitenlands aan, maar wat te denken van Den Helder, waar op 29 januari voor het eerst de Lijfstijl Centrum Trail Xperience wordt gehouden?

Moerasachtig

Welnu, ook het oer-Hollandse Den Helder heeft veel moois te bieden, vertelt François Flisijn van medeorganisator Stichting Loopevenementen Den Helder: “Het parcours start bij het bezoekerscentrum De Helderse Vallei, loopt door het bosgebied de Donkere Duinen, een stukje langs het strand en door het nieuwe natuurgebied Mariëndal. Dat was vroeger bollengrond, die een paar jaar geleden is teruggegeven is aan de natuur. Met subsidie van de Europese Unie is dat een schitterend moerasachtig natuurgebied geworden. Er is een vogelrustgebied, er lopen runderen.”

De Stichting Loopevenementen Den Helder organiseert onder meer de Halve van Den Helder in april. “Maar”, zegt Flisijn, “we wilden ook wel eens wat anders. We hebben met een groepje een paar keer deelgenomen aan trails in het buitenland. Dat is een andere manier van hardlopen, je staat niet gestrest op het startschot te wachten, het is allemaal wat gemoedelijker.” Samen met het Lijfstijl Centrum, dat zich richt op training, voeding en coaching en dat “leuke dingen hoog in het vaandel heeft’”, aldus Flisijn, tilden ze de Trail Xperience van de grond. Ze verkregen de medewerking van bezoekerscentrum De Helderse Vallei en van Landschap Noord-Holland, de beheerder van het gebied, die na aanvankelijke aarzeling het gebied wilden openstellen. Om de rust niet te veel te verstoren mogen er maximaal 350 mensen meedoen. Er is een korte trail van zes kilometer en een lange van vijftien, en een jeugdloop van een kilometer, met bospaadjes, zand, slootjes en modder. “Hoe het parcours precies gaat lopen, hangt van het weer af”, aldus Flisijn. Het inschrijfgeld wordt besteed aan een nader te bepalen goed doel. De tijd wordt geregistreerd en er komt een officiële uitslag. “Maar je loopt vooral voor de gezelligheid”, zegt Flisijn. “We willen dat mensen met een goed gevoel weggaan.”

Snelle beslissers kunnen nog meedoen op zondag 29 januari: kijk op http://lijfstijlcentrumtrailexperience.webklik.nl. Informatie over trailrunning in binnen- en buitenland is te vinden op het platform voor trailrunners www.mudsweattrails.nl.

Gepubliceerd in Le Champion februari 2012

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.