‘Die schuine bochten lopen niet echt lekker.’ Interview met staatssecretaris Fred Teeven

Bij de staatssecretaris op de koffie. Foto Erik van Leeuwen

Bij de staatssecretaris op de koffie. Foto Erik van Leeuwen

Tussen de duizenden lopers bij de Runner’s World Zandvoort Circuit Run zullen we dit jaar ook staatssecretaris Fred Teeven kunnen ontwaren. En niet voor het eerst. Hij heeft aan alle edities deelgenomen. Dit jaar maakt hij deel uit van het VIP-team van Rotaryclub Zandvoort, mede-initiatiefnemer van het evenement, om speciale aandacht te vragen voor het goede doel van dit jaar, de bestrijding van de spierziekte ALS.

 

“Ik heb niet echt het postuur van een hardloper”, begint Fred Teeven (1958), staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (VVD), nog voordat de eerste vraag gesteld is. “Ik heb langdurig rugby gespeeld en deed bij wijze van training ook veel duurlopen. Toen ik begin veertig was, ben ik gestopt met rugby. Vervolgens ben ik aan loopjes gaan meedoen, eerst korte afstanden, maar ook een paar keer een halve marathon, de 20 van Brussel, de 20 van Parijs, maar nu is mijn verste afstand de Dam tot Damloop. Ook aan de Zevenheuvelenloop doe ik graag mee.”

 

Veiling

Ondanks zijn veeleisende baan loopt Teeven tweemaal in de week, bij voorkeur ’s ochtends vroeg. “Daar máák ik tijd voor. Ik blok het in mijn agenda, en er moet wel iets heel dringends tussenkomen, wil ik het laten schieten. Hardlopen is een prettige manier om je hoofd leeg te maken. Ik loop in mijn eentje of met een trainingsmaatje, die meegaat op de step. Verder heb ik op dinsdag- en vrijdagochtend de bewindsliedensport, dan loop ik nog eens vijf of zes kilometer op de loopband.”

Ook de barre weersomstandigheden van de afgelopen tijd weerhielden hem er niet van te lopen. De dag voor het interview liep hij bij min zeven graden in het Amsterdamse Bos met de Rotterdam Running Ambassadors, een club van hardlopende vooraanstaande ondernemers, zo vertelt hij trots. “Bij de veiling op het gala van het Fonds voor Slachtofferhulp werd er tien kilometer hardlopen met Fred Teeven geveild en zij hebben daarop geboden. Dat leverde toch wel een paar duizend euro op.”

Het Amsterdamse Bos is een van Teevens favoriete trainingslocaties, naast de Amsterdamse Waterleidingduinen en het strand. “Ik loop het liefst op onverhard terrein, dan heb ik minder last van mijn knieën. Daar gaat het trouwens veel beter mee sinds ik vorig jaar ben afgevallen.”

 

Slachtofferhulp

Sinds Teeven staatssecretaris is, wordt hij vaker herkend tijdens het lopen. “Het commentaar is bijna altijd positief. Heel soms roepen ze: uitslover.” Teeven zet zijn bekendheid bewust in om aandacht te vragen voor dingen die hij belangrijk vindt, zoals slachtofferhulp. “Als er door jouw aanwezigheid geld ingezameld kan worden, heeft dat een meerwaarde. Ik heb er een hekel aan om alleen maar een startschot te lossen omdat ik nu eenmaal staatssecretaris ben, maar meelopen vind ik leuk. Op die manier combineer ik hobby en werk.”

Zo heeft hij al drie keer meegedaan aan de Nadine OK Run in het Noord-Hollandse Scharwoude, genoemd naar Nadine Beemsterboer, die in 2006 op twintigjarige leeftijd werd vermoord door haar ex-vriend. Haar vader, Jacques Beemsterboer, nam het initiatief tot de loop, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Nadine Foundation, die zich inzet voor de bestrijding van zinloos geweld én voor de bevordering van het dierenwelzijn.

Teeven: “Ik ken de familie Beemsterboer al uit de tijd dat ik Kamerlid was en betrokken was bij de Dag Herdenken Geweldslachtoffers. En ik kom zelf uit West-Friesland; ik vind het leuk om daar zo’n stuk over de dijk te lopen.”

De laatste keer, op 14 oktober, had hij zelfs premier Mark Rutte weten over te halen om mee te lopen. “Je weet gewoon: als je deelneemt als staatssecretaris, staat het op pagina 3 in de krant en als de minister-president meedoet, staat het op de voorpagina. En hij deed het goed, hoor”, zegt Teeven enthousiast. “Hij loopt wel regelmatig hard, maar dit was zijn eerste tienkilometerloop, die hij liep in een aardige tijd, 56.59.”

 

Campagne

En binnenkort staat dus de Runner’s World Zandvoort Circuit Run op het programma. “Ik heb aan alle edities meegedaan. Ik vind het best een zware loop, niet alleen op het strand, maar ook op het circuit. Die schuine bochten lopen niet echt lekker. Ik loop in het team van de Rotaryclub Zandvoort, samen met onder meer de burgemeester. Ik zou hem ook lopen als het niet voor een goed doel was, maar het is mooi dat ik het kan combineren.”

Teeven heeft het hardlopen ook een paar keer ingezet voor zijn eigen ‘goede doel’. Voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 en 2010 voerde hij campagne voor de VVD door hardlopend interviews te geven. “Dat vinden mensen grappig. Ze zoeken het niet achter je.”

Hoewel Teeven zich momenteel beperkt tot kortere lopen, heeft hij, als zo velen, een droom: de New York City Marathon lopen. “Ik houd van de stad, en het lijkt me geweldig om over de Brooklyn Bridge te lopen en dan Central Park in, met al die enthousiaste mensen langs de kant.” Zijn ogen glimmen. “Maar dat moet nog even wachten. Daar ga ik voor trainen als ik geen staatssecretaris meer ben.”

 

Dit interview verscheen in Moving People  van maart 2013. Je kunt het hier als PDF lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.