‘De anderen’ van Sarah Blau

Mijn nieuwste vertaling is een literaire thriller, of misschien eerder eerder een roman in thrillervorm, De anderen, van de Israëlische schrijfster Sarah Blau. Blau speelt met Bijbelse mythen over vrouwen, die ze in een moderne context plaatst en ter discussie stelt. Het boek is uitgegeven door De Geus.

Dr. Dina Kaminer, een vooraanstaand onderzoekster op het gebied van genderstudies, wordt vermoord aangetroffen in haar eigen huis, een babypop in de armen gedrukt, terwijl op haar voorhoofd in felrode letters het woord ‘moeder’ is geschreven. Korte tijd later ondergaat een bekende actrice, Roniet, hetzelfde lot. Allebei waren ze twintig jaar eerder studiegenoten van hoofdpersoon Sheila. Samen met studiegenote Naäma vormden ze een hechte vriendinnengroep. Alle vier hadden ze zich ontworsteld aan hun orthodoxe milieu, en alle vier hadden ze gezworen nooit kinderen te krijgen. Daarom werden ze door hun omgeving ‘de anderen’ (vrouwelijke vorm) genoemd. Met de zelfmoord van Naäma kwam er een eind aan hun verbond. Sheila is nu de enige overlevende. Wordt zij het volgende slachtoffer of is ze misschien de moordenaar?

Beetje bij beetje komt de lezer meer te weten over de persoon van Sheila, over de vriendinnengroep en over de noodlottige gebeurtenis die een eind maakte aan hun vriendschap en leidde tot de dood van Naäma. Een belangrijke motief is hun fascinatie voor en identificatie met de kinderloze vrouwen uit de Bijbel, zoals de profetes Mirjam, Sauls dochter Michal, de dodenbezweerster van Endor, en met Liliet, volgens de legenden de eerste vrouw van Adam, die zich gelijkwaardig waande aan Adam en daarom het paradijs moest verlaten (nog steeds dragen zwangere vrouwen amuletten om te voorkomen dat de ‘demonische’ Liliet hun baby zal komen halen).

Blau gaat de confrontatie aan met oude mythen die nog steeds invloed hebben op de manier waarop naar vrouwen wordt gekeken. De anderen is met vaart geschreven, scherpzinnig en humoristisch met een duistere ondertoon, met een plot die behalve de ontdekking van de moordenaar nog enkele verrassingen in petto heeft.

Sarah Blau (Bnee Brak, 1973) is in Israël een bekende auteur, toneelschrijver, journalist en actrice. Ze groeide op in een orthodox milieu, maar is daar inmiddels ver van afgedreven, hoewel ze zichzelf nog steeds religieus noemt. Ze studeerde psychologie en geschiedenis aan de Bar-Ilan Universiteit. In haar werk houdt ze zich vaak bezig met de relatie tussen religie, feminisme en seksualiteit.

In 2007 verscheen haar eerste roman, die gevolgd werd door een tweede roman in 2012 en een novelle in 2014. In al haar boeken speelt ze met joodse mythen, uit Bijbelse tijden, maar ook uit de tijd van de Sjoa, die ze in een moderne context plaatst en ter discussie stelt. Vaak gaat het daarbij ook om de rol die vrouwen opgedrongen krijgen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: