Na een virtuele editie van de Cryptotocht in 2020 en een voorzichtige-met-coronapas in 2021 was er op zondag 18 september eindelijk weer gelegenheid voor een editie zonder beperkende maatregelen. Het was de vierenzestigste editie (de virtuele tocht niet meegerekend) van de vermaarde door Poseidon georganiseerde puzzelroeitocht, en natuurlijk was ook RIC weer van de partij. Met één team ditmaal; het andere team dat zich had opgegeven, trok zich op het laatste moment terug. Er deden dit jaar achttien teams van vier personen mee. Niet alleen uit Amsterdam, maar ook uit Utrecht, Groningen, Gorinchem, Zwolle, Sneek, Baarn, Den Haag en Wervershoof. Het RIC-team bestond uit Fred Pach, Henk van Leeuwen, Isabelle Izeboud en ondergetekende.
Dikke ezel
Na de briefing met koffie en cake bij Poseidon stapt iedereen in een wherry richting centrum. Nog even de envelop met crypto’s voor de ochtend ophalen naast de Schollenbrug, en vanaf De Hoop is het opletten geblazen. Het is ideaal roeiweer, licht bewolkt, niet te warm, niet te koud, weinig wind. Er zijn maar liefst 62 cryptische omschrijvingen en anagrammen waarbij de antwoorden langs of op het water gevonden moeten worden. Omdat we vorig jaar met bijna hetzelfde team niet zo fantastisch gescoord hebben, staat er wel wat op het spel voor ons.
De eerste opgaven lossen we moeiteloos op. Al blijkt achteraf dat het antwoord op de crypto ‘Geen uilen meenemen!’ niet ‘Athene’ moet luiden maar ‘Minerva’. Maar ja, we passeerden wel degelijk een restaurant dat Athene heette. Soms zijn we best trots op onszelf, bijvoorbeeld als we de scheepsnaam ‘Vios’ vinden voor ‘Zes runderen op een bootje’, kledingwinkel ‘Dols’ voor ‘Muzikale aanhef’, of als ik in een flits het anagram Opa racet ’r in ontwaar in restaurant Ponte Arcari. Toch komt het ook voor dat we dingen die we wél zien toch niet weten te koppelen aan de omschrijving, zoals lampenwinkel ‘Bolia.com’ voor ‘Dikke ezel’ of ‘Peroni’ voor ‘Eva de eerste’. Tja, zo’n tocht is echt iets anders dan op zaterdag op je gemak de Scrypto uit de NRC oplossen. We varen tenslotte wel door het drukste deel van de grachten, omgeven door rondvaartboten, sloepjes en collega-cryptoroeiers, die – net als wij – af en toe dwars op het water gaan liggen of zelfs een eind terugvaren om te kijken of ze wat gemist hebben.
Uiteindelijk komen we terug op de Amstel en varen we via de Stopera en Gassan Diamonds (omschrijving: ‘In Japan noemt men “meneer Propaan” zo’; díé hadden we goed!) langs Nemo, om ten slotte aan te leggen bij Hannekes Boom. Daar mogen we onze antwoorden inleveren, lunchen, én het pauzespel spelen, ditmaal een kennisquiz over de verschillende plaatsen waar de deelnemers vandaan komen.
Renier
We kwamen als laatsten aan en vertrekken ook weer als laatsten, gewapend met dertig nieuwe vragen. De eerste opgave, ‘Renier’, stelt ons al voor raadsels. We varen langs Nemo, via het Open Havenfront naar de Geldersekade. Gezien de vele schepen die we passeren zal het wel om de naam van een schip gaan, maar we komen er niet uit. Achteraf blijkt het antwoord ‘Elan’ te luiden, inderdaad de naam van een schip. Hoezo ‘Elan’? Nou, een eland zonder d wordt omschreven als een rendier zonder d. Logisch toch?
We slingeren van de Rechtboomssloot naar de Kromboomssloot, komen weer op de Amstel en maken een ommetje over de Nieuwe Keizersgracht en de Nieuwe Prinsengracht. Af en toe weten we een antwoord te verzinnen, maar de vermoeidheid begint toe te slaan en er ontgaat ons meer dan we hadden gehoopt. Nogmaals op de Amstel aangekomen koersen we onverbiddelijk af op een boot bij Carré, waar we de middagantwoorden inleveren.
We roeien terug naar RIC, kleden ons om en vertrekken voor het diner naar Poseidon. Dat is weer uitstekend verzorgd, en tussen de gangen door vernemen we de antwoorden en het klassement. De nummers 1, 2 en 3 zijn Poseidon 1, 2 en 3 geworden. Het Utrechtse Viking (vorig jaar nog eerste), wordt vierde en wint daarmee de prijs voor de beste niet-Amsterdamse club. RIC is met 47 % goede antwoorden op de twaalfde plaats beland. Niet eens zo slecht eigenlijk, al moet het volgend jaar toch echt nóg beter.
De opdrachten en de antwoorden en het volledige klassement zijn te lezen op de website van Poseidon: www.rzv-poseidon.nl onder ‘Cryptotocht’.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in de Dolpen, het maandblad van Roeivereniging RIC (oktober 2022). Je kunt het hier als PDF lezen.