Boven de Groet uit Schoorl Run pakten zich de afgelopen maanden donkere wolken samen. Letterlijk. In april brandde sporthal de Blinkerd volledig af, en eind augustus verwoestte een duinbrand 150 hectare natuurgebied in de omgeving van het parcours. Wat betekent dit voor de populaire loop in februari? Organisator Cees Pronk inventariseerde de gevolgen en heeft diverse scenario’s klaarliggen. Dat de loop doorgaat, staat vast. Liefst mét douchegelegenheid. “De kwaliteit mag er niet onder lijden.”
Toen op 28 augustus het bericht kwam dat er een grote brand woedde in de duinen van Schoorl, zal het hart van menig hardloper een slag hebben overgeslagen. Wat zou dit betekenen voor de Groet uit Schoorl Run op 14 februari? De brand werd geblust, de rookwolken zijn opgetrokken. Tijd om poolshoogte te nemen. Op een mooie dag eind september leg ik het tien kilometerparcours wandelend af. Het eerste gedeelte loopt over de Oorsprongweg richting Groet. De bewoners van de huizen langs deze weg zijn geëvacueerd tijdens de brand, maar van enige schade is hier geen spoor te bekennen. Voorbij Groet raak ik het spoor van het parcours enigszins bijster en beland ik in de duinen iets ten westen ervan. En dat komt goed uit, want daar heeft duidelijk brand gewoed. Een grimmig zwart duinlandschap strekt zich voor mijn ogen uit, verderop staan kale, zwartgeblakerde boomstammen. Maar hier en daar komt ook alweer een plukje groen uit de grond. Als ik later via het Vogelmeer mijn weg naar het parcours heb teruggevonden, concludeer ik dat de Groet uit Schoorl Run geen gevaar loopt door deze brand. Hoogstens zullen de lopers uit een ooghoek iets zien van het verwoeste terrein.
Via de Berenkuil en de Schoorlse Zeeweg bereik ik uiteindelijk de finish bij Sporthal de Blinkerd. Maar Sporthal de Blinkerd is niet meer. Hij brandde op 22 april tot de grond toe af. Aan de voorkant valt het niet eens op. Er staat nog steeds een bakstenen gebouw met in grote letters ‘de Blinkerd’ erop. Daar is onder meer de openbare bibliotheek gevestigd. Maar aan de achterkant, op de plaats van de sporthal, rest slechts een enorme kale betonvloer. Hier kleedden jaarlijks duizenden hardlopers zich om, lieten ze hun tassen achter en namen ze na 10, 21 of 30 kilometer een welverdiende douche. Dat kan dus niet meer. Dít wordt het echte probleem voor de Groet uit Schoorl Run 2010.
Tenten
Op het kantoor van Le Champion in Alkmaar denkt adjunct-directeur Cees Pronk er ook zo over: “De brand in de duinen staat in de top 5 van ergste branden in Nederland qua inzet van materieel. Maar hij heeft geen consequenties voor de Groet uit Schoorl Run. Men loopt niet door verbrand gebied.” Dat ligt anders bij de Blinkerd: “Het is honderd procent zeker dat de sporthal weer wordt opgebouwd”, aldus Pronk. “De grote vraag is echter wanneer de bouw gaat beginnen. De sporthal valt onder een stichting. Die kan herbouwen, maar er liggen politieke vragen vanuit de gemeente: misschien moet de functie van het hele complex wel veranderen, moet bijvoorbeeld de bibliotheek verplaatst worden.” De Blinkerd was namelijk niet alleen een sporthal, maar is tevens het dorpscentrum, dat naast de bibliotheek onder meer een schouwburg en een restaurant bevat.
Wat zijn de consequenties voor de loop op 14 februari? Pronk: “Als de bouw nog niet gestart is, kunnen we tenten neerzetten op de betonnen vloer die er nog ligt. Is de bouw al begonnen, dan moeten we tenten plaatsen op een andere locatie, waarschijnlijk ergens in een weiland.” Le Champion heeft slechts een beperkte invloed op de besluitvorming, aldus Pronk. “We praten erover mee, maar gemeente en stichting besluiten. Maar zou men van plan zijn in januari of februari te starten, dan trekken wij wel aan de bel en vragen we of het niet even kan wachten tot na 14 februari.”
Waterbakjes
Intussen is Pronk al druk bezig met het uitwerken van de diverse scenario’s: “We zijn in gesprek met de eigenaars van weilanden waar de tenten eventueel zouden moeten komen. Het leveren van tenten in de winter is niet zo’n probleem, maar ik heb voor de zekerheid toch al tentenbouwers benaderd. Verder hebben we aan het kerkbestuur gevraagd of de deelnemers aan de Kidsrun opgevangen kunnen worden in de kerk, en daar is positief op gereageerd. Daar zijn we heel blij mee.”
Pronk dubt nog over het creëren van douchegelegenheid. “Dat is lastig in de winter. Je moet je afvragen hoeveel procent er gebruik van maakt. Misschien kunnen we een tent inrichten met waterbakjes en zeep. We moeten op de een of ander manier extra service verlenen, creatieve oplossingen zoeken. De kwaliteit van het evenement mag er niet onder lijden.”
Het achterwege laten van was- of douchemogelijkheden, zoals bij Zevenheuvelenloop, waar men zich moet omkleden in parkeergarages zonder enige voorziening, vindt Pronk geen optie: “Nee, de mensen zijn het zo gewend. We willen ze niet teleurstellen.”
Overigens lijken de problemen in Schoorl nog niet zo heel veel lopers bezig te houden. “We hebben nog maar een paar vragen gekregen”, zegt Pronk. “Vooral kort na de brand in de sporthal, van mensen die van tevoren wilden boeken voor een hele groep en wilden weten wat ze konden verwachten.”
Ondanks alles ziet Pronk de loop op 14 februari met vertrouwen tegemoet. “Laten we er vooral geen negatief verhaal van maken. De inschrijving loopt goed, we gaan waarschijnlijk de limiet bereiken. Het hoofdnummer is de internationale 10 km, waarvoor we topatleten uit binnen- en buitenland uitnodigen. En daarnaast is er natuurlijk het gewone programma van 10, 21 en 30 kilometer. Zelfs als we pas op 1 januari horen wat er gaat gebeuren met de sporthal, zijn we nog op tijd. We zijn overal op voorbereid.”
Gepubliceerd in Le Champion november 2009